19. mar 2012.

Pomoć pri odabiru tapeta

Najbolje je da birate tepete u skladu sa nameštajem (bojom i stilom). Na primer, ukoliko posedujete crveni nameštaj, tapeta treba da bude neutralne boje sa eventualnim crvenim deteljima a ako je nameštaj neutralne boje (krem, bela, crna) izbor boje tapete je mnogo veći. U svakom slučaju, predlažemo vam da prvo izaberete nameštaj pa tek onda tapete jer je u tom slučaju izbor boja i nijansi daleko veći pa se i uklapanje pojednostavljuje. 

Prostoriji možete dodati novu dimenziju, da izgleda veća, manja i prijatnija za boravak. Pri tome možete istaknuti pozornost na neke lepše delove (nameštaj, oprema) ili prikriti problematične delove.  Ponekad možete nedostake površine prikriti tapetama od platna ili folije.

Osnovno pravilo prilikom odabira tapeta za male prostore jeste da izbegavate krupni dezen. Znači, pošto vaš hodnik ima male površine zidova, opredelite se za tapetu sa motivom cvetova manjih dimenzija. Krupni dezen izgleda lepo samo na velikim površinama na kojima se može dobro sagledati.

Možemo pripaziti na proporciju uzoraka u odnosu na prostor, ali ne postoji pravilo koje kaže da ne možete koristiti veliki uzorak u maloj sobi. Široko razmaknut uzorci sa puno belog prostora između uzorka mogu dati osećaj otvorenog svetlog prostora.Uzorci sa vertikalnim prugama naglašavaju visinu prostorije, dok horizontalne pruge naglašavaju širinu i prikladne su kod uskih prostorija koje želimo vizuelno proširiti. Isto tako, prostorije sa severnom orijentacijom ili ako nemaju prirodno osvetljenje odaberite tapete koje će odražavati svetlo: svetle boje, glatkih površina koje reflektuju svetlo za razliku od tamnih uzoraka koje apsorbuju svetlo i vizuelno smanjuju prostoriju.

I još jedan savet, radi lakšeg održavanja odaberite vodoperive tapete!

Izvor

  Nazad na trikove i savete